Adrenerjik nedir?



Adrenerjik , sırasıyla epinefrin ve norepinefrin olarak da bilinen adrenalin veya noradrenalin ile etkileşime giren proteinleri ve ilaçları tanımlamak için kullanılan bir terimdir . Örneğin, adrenerjik reseptörler, epinefrin ve Seo uzmanı norepinefrin için hedef olan membran proteinleri iken, adrenerjik taşıyıcılar, sinir hücrelerinin hücre zarı boyunca norepinefrin taşıyan proteinlerdir. Adrenerjik bir agonist , adrenerjik antagonistin epinefrin ve norepinefrinin etkilerini engelleyen bir ilaç olduğu, genellikle epinefrin veya norepinefrin ile aynı etkiyi üreten bir ilaçtır. Epinefrin ve norepinefrin , birçok biyolojik işlemde hormonlar ve nörotransmiterler olarak davranır .
Epinefrin serbest bırakıldığında, hava geçiş yollarında ve arterlerde düz kasları rahatlatır ve rahatlatır, tipik olarak derin nefes alma ve kan basıncında artışa neden olur. Epinefrin, kandaki glukoz ve yağ asitlerinin seviyesini de artırabilir, bu da genellikle hücreler içinde artan enerji Seo hizmeti üretimine yol açar. Ek olarak, epinefrin ve norepinefrin, uçuş-veya-kavrama yanıtını başlatır.
Norepinefrin, stresli durumlarda kalp hızını ve kan akışını tipik olarak arttırır ve beynin dikkat ve tepkiden sorumlu kısmını etkiler . Ayrıca kan glikoz seviyelerini arttırır, böylece hücreler için gerekli enerjiyi sağlar. Norepinefrin ayrıca, beynin sinir hücreleri arasında bir nörotransmitter olarak salındığı zaman bir anti-enflamatuar ajan olarak da görev yapar.
Epinefrin ve norepinefrin, işlevini yerine getirmek için bir alfa veya beta adrenerjik reseptöre bağlanır. Alfa reseptörleri, düz kas kasılmaları ve nörotransmitter inhibisyonundan sorumlu iken, beta reseptörleri düz kasları gevşetir ve kalp kasıyla büzülür. Her biri kendi agonisti ve antagonisti olan iki alfa reseptörü alt tipi ve üç tane beta reseptörü alt tipi vardır.
Metoksamin ve oksimetazolin dahil olmak üzere birçok alfa 1 reseptör agonisti, tipik olarak, epinefrin ve norepinefrin ile aynı etkiyi yaratmak için reseptörün fosfolipaz bileşenini hedefler. Klonidin ve guanabenz, reseptörün adeniil siklaz bileşenini inhibe ederek epinefrin ve norepinefrin ile aynı etkiyi üreten alfa 2 reseptör agonistleridir. Alfa 1 ve alfa 2 reseptörleri üzerinde epinefrin ve norepinefrinin etkilerini bloke eden ilaçlar arasında alfuzosin ve atipamezol bulunur.
Kurumsal seo Dobutamin ve isoproterenol gibi beta 1 adrenerjik reseptör agonistleri, kalp kasındaki kalsiyum iyon kanallarını açmak için adeniil siklaz aktivitesini uyarırken , beta 2 agonistleri, düz kaslarda kalsiyum iyon kanallarını kapatmak için adeniil siklazını uyarır. Amibegron ve solabegron gibi beta3 agonistleri, yağ asitlerinin üretimini arttırmak için adeniil siklazı uyarırlar. Beta blokerler olarak da adlandırılan beta adrenerjik reseptör antagonistleri arasında metoprolol ve butoksamin bulunur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Adrenal korteks nedir?

Göğüs Anatomisi Nedir?